Transparante huisstijl elementen

Deliberate practice: De kunst van het het doelgericht leren

mrt 12, 2018

Een leven lang leren. De ene doet het doelgerichter dan de andere. Leren vind ik een leuk onderwerp om over te filosoferen. Er zijn veel verschillende theorieën in de wereld. Sommige mensen hebben “talent”, maar bestaat dat überhaupt wel? Ik vind het functioneler om er van overtuigd te zijn dat dit niet het geval is. In dit artikel zal ik schrijven over deliberate practice ofterwijl doelgericht leren. Wat is het en wat kunnen wij er mee doen?

Aanleg & talenten

Ik geloof dat de een vaardigheden sneller oppakken dan ander. Hiervoor neem ik mijzelf altijd als voorbeeld.

Vroeger werd ik volgeplakt met labels. ADHD en Dyslexie een heerlijke combo. Ik heb altijd veel moeite gehad met taal. Maar kijk mij nu, ik schrijf gewoon artikelen voor het wereldwijde web!

Ik ben er van overtuigd dat het voor mij niet onmogelijk is om goed te worden in taal, maar het kost mij gewoon veel meer energie dan iemand die hier aanleg voor heeft. Zo vind ik zelf dat ik zelf aanleg heb voor tekenen en schilderen.

Mijn complete jeugd ben ik geteisterd door taal. Altijd maar bijles en moest ik samen met mijn moeder woordjes oefenen. Soms vraag ik mij wel eens af wat er wel niet had kunnen gebeuren op het moment dat ik tijdens mijn opgroeien de focus had gelegd op handvaardigheid.

Het zal dan hopelijk niet lang meer duren tot alles spraak-gestuurd wordt.

Waarschijnlijk was ik heel goed in handvaardigheid geworden. Ik ben ik altijd matig gebleven met taal. Gelukkig schrijf ik nu veel, dus ik word beter en beter! Ik heb ook een lieve juf gevonden die me helpt de artikelen zonder spellingsfouten te realiseren.

Mijn excuses ik dwaal af, in dit artikel zou ik het hebben over deliberate practice.

Deliberate Practice

Anders Ericsson heeft een interessante kijk op diegenen die bovenaan in hun vak zitten: de chess masters en olympisch kampioenen. Hij is ervan overtuigd dat mensen die op het hoogst mogelijke segment presteren niet te maken hebben speciale mentale of fysieke krachten.

Deze professor heeft zijn leven gegeven om hier onderzoek naar te doen en met succes. Hij heeft  kunnen aantonen dat mensen die naar de top willen, dit kunnen bereiken met ongeveer elke vaardigheid. Dit doet hij door iets simpels als doelgericht oefenen.

We kennen allemaal de uitspraak “oefening baart kunst”. Het is echter wel van belang dat je de kunst van het oefenen ook onder de knie krijgt.

Ericsson is van mening dat er weinig bewijs is dat mensen die uitzonderlijke prestaties neerzetten dit anders doen dan bewust oefenen. Dit terwijl er veel mensen zijn die denken dat er een limiet aan hun kunnen zit.

Het legt zich het gemakkelijkst uit met een praktijkvoorbeeld. Mensen die schaatsen oefenen op verschillende manieren op het ijs. Onze olympisch goud kampioen Carlijn Achtereekte richt zich op onderdelen waar ze zich  nog op kan verbeteren. Mensen die vaak naar de Elfstedenhal(schaatsbaan) gaan richten zich op datgene wat ze al kunnen. Maar er zijn ook beginners die de helft van de tijd lekker aan het ouwehoeren zijn met vrienden en dus, maar voor de helft oefenen.  

Carlijn Achtereekte haalt Goud op de Olympische spelen

Hieraan kan je zien dat mensen die dezelfde tijd investeren in schaatsen verschillende resultaten behalen. Dit komt omdat ze op een andere manier oefenen.

In Ericsson’s onderzoek is gebleken dat dit voor bijna elke vaardigheid geld. Waaronder het onthouden van complexe lijstjes, schaken, hoogste niveau viool spelen en het behalen van bijna alle sporten. Verder geldt het ook binnen vaardigheden als presenteren, samenwerken met andere mensen of het houden van moeilijke conversaties. Conversatie die bijvoorbeeld gaan over emoties, gevoelige onderwerpen behandelen of het voeren van gesprekken waar veel van af hangt.

Op deze manier zou je in theorie belachelijk veel kunnen bereiken. Natuurlijk is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Ga doelgericht te werk!

Deliberate practice is geen ontspannen manier om een nieuwe vaardigheid te ontwikkelen. Het is van belang dat je veel doorzettingsvermogen laat zien en je focus behoudt. Als je in staat bent om die commitment te maken zul je hier naar mijn idee je hele leven van profiteren.

Een personal coach kan hier ook een grote rol in spelen. Helaas hebben we niet allemaal de mogelijkheid om hierin te investeren. Gewoon ergens les nemen is natuurlijk de gemakkelijkste manier om doelgericht te leren.

Beste versie van jezelf!

Ik wil je vragen om deze informatie even te reflecteren op je eigen situatie. Welke vaardigheden heb jij? Op het moment dat je hiermee aan de slag gaat, ben je dan bewust aan het leren of doe je maar wat? Wat is je progressie geweest de afgelopen tijd? Tenslotte wil ik vragen: Ben je hierover te tevreden?

20 uren challenge

Belangrijk onderdeel van Skip to Action is jezelf ontwikkelen. Om dat te leren, heb ik een challenge gemaakt om in 20 uren een nieuwe vaardigheid te ontwikkelen. Zo kan je in een korte tijd van vreselijk incompetent naar een vaardigheid op basisniveau gaan. Meld je zeker nog even aan en krijg toegang tot mijn worksheet. Ik zal je ondersteunen met wekelijkse post via de mail.

Skip to action podcast

Uiteraard gaan we in de podcast dieper in op de materie en is het weer een waardevolle aflevering. Je kan de podcast nu luisteren via 12 kanalen! Hier is het overzicht, veel plezier en laat me vooral weten wat je ervan vindt!

Gerelateerde Artikelen

mrt 28, 2024
podcast cover: Lonneke <strong>Eedens</strong> van <strong>PT in de Loods</strong> over HYROX, TRAINEN en UITDAGINGEN Skip met

LonnekeEedens

Lonneke Eedens van PT in de Loods over HYROX, TRAINEN en UITDAGINGEN. 6 april is het zover, Hyrox in de Ahoy Rotterdam. Dit doel is tegen mijnzelf. De training hier naartoe heb ik zelfstandig gedaan. Extra uitdaging want ik ben gewend om samen te trainen. Nu moet alle motivatie uit mijzelf komen. Om je mee te nemen in Hyrox heb ik met Lonneke een podcast opgenomen. Ze […] Beluister meer vanLonneke Eedens van PT in de Loods over HYROX, TRAINEN en UITDAGINGEN

feb 04, 2024
podcast cover: Bregje <strong>Bullen</strong> van <strong>ZoetZuur Kumpany</strong> over LEF, PROVOCALIEF en COACHEN Skip met

BregjeBullens

Bregje Bullen van ZoetZuur Kumpany over LEF, PROVOCALIEF en COACHEN. Terminale serieusheid, een serieus probleem! Denk hier eens goed over na. Wat vind ik leuk, grappig en bijzonder aan mezelf? Afgelopen jaar heb ik samen met Bregje deze podcast gemaakt. Omdat ik op dat moment niet bezig was met podcasten, bleef deze liggen. Toch vind ik de boodschap te waardevol om te laten liggen. We […] Beluister meer vanBregje Bullen van ZoetZuur Kumpany over LEF, PROVOCALIEF en COACHEN

Afbeelding cover E-book

Ja, ik wil het E-book ontvangen!

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS het ebook 'Voedingsplan voor Resultaten in de Gym' direct in je inbox!

Bedankt! Check je inbox voor het ebook

Chat openen
Als je nog vragen hebt die niet beantwoord zijn door de website stuur mij dan een Whatsapp bericht via deze plug-in en ik zal je vragen beantwoorden. 😁✌