Patrick van Aalst over Design Based Education

apr 17, 2019

Deze maand gaan we luisteren naar Patrick van Aalst. Een ontspannen gesprek over Patrick en zijn kijk op de wereld. Patrick is mijn mentor en had hem in eerste instantie gevraagd of we het daar ook over konden hebben. Namelijk: Wat is het belang van een mentor en wat heeft het mij opgeleverd?

Toch is het net een beetje anders geworden, maar misschien is dat ook wel het mooie van een podcast. Je weet nooit helemaal waar het naartoe gaat. In deze podcast hebben we het voornamelijk gehad over het onderwijs en design based education.

Onderwijs consultant

Patrick is consultant op de NHL Stenden Hogeschool en heeft meerdere jaren gewerkt als docent communicatie en multimedia design. Nu werkt hij mee aan overstap naar design based education. Dat heeft veel te maken met dat studenten zelfsturend worden, want er liggen soms vraagstukken waar nog geen antwoorden op zijn gevonden. Hiervoor gebruikt hij verschillende tools zoals die van design thinking.

nhl_stenden

Bachelor’s van het HBO

Communicatie & Multimedia Design(CMD) is hier vooruitstrevend in. Dit is tevens de opleiding die ik zelf heb gevolgd en ook ontzettend fan van ben. Het is vraaggestuurd onderwijs en hier leren de studenten hun eigen leerdoelen formuleren. Studenten kunnen op hun eigen manier met eigen vraagstukken aan de gang. Iets dat goed werkt in de Multimediasector.

Dit gedachtegoed moet ook naar de andere opleidingen en daar is Patrick verantwoordelijk voor. Of dat ook kan is nog maar de vraag.

Verder bespreken we nog een aantal methodieken die mij tijdens mijn studie veel hebben geholpen met het krijgen van balans in mijn leven. Op CMD krijg je veel ruimte om te experimenteren en dat heeft mij erg geholpen om te worden wie ik nu ben.

Human Centered Design(HCD)

IDEO creative confidence

Een belangrijk onderdeel van Design Based Education is HCD. Dit is een methodiek ontwikkeld door IDEO. IDEO is een bedrijf dat de meest complexe wereldwijde uitdagingen oppakt. Om deze lastige vraagstukken te tackelen hebben ze tools en mindsets ontwikkeld super waardevol!

Hier kan je de PDF downloaden

Het boek van Creative Confidence door de oprichters van IDEO Tom & David Kelley is ook echt een aanrader. zeker als je meer wilt leren over creativiteit.

Hier is meer informatie te vinden.

Productiviteits methodieken

herre-zonderland

We hebben het in de podcast over de Olympic shape daarin vertelt Herre Zonderland tijdens TEDxFryslân over het verschil tussen Olympische atleten en het bedrijfsleven. Zeker de moeite waard om te kijken. Zijn woorden hebben veel impact op mij gemaakt.

Verder hebben we het ook over de Pomodoro techniek en wat deze methodiek voor Patrick doet. Ik heb er een artikel voor je bij gezocht. Zeker de moeite waard om eens te proberen.

Tot slot hebben we het in deze podcast nog over de opleiding CMD want het klinkt misschien te mooi voor woorden maar ook hier zitten haken en ogen aan. Ook de studenten van CMD hebben een hoog percentage als het gaat om overspannen raken.

Mentorschap

De podcast over mentorschap houden jij van mij tegoed! Ik weet een tof persoon die daar hele vette dingen over kan zeggen en ga mijn uiterste best doen om hem in de show te krijgen!

Skip to Action Podcast

Al met al wordt het weer een uurtje genieten! Je kan de podcast nu luisteren via 12 kanalen! Hier is het overzicht veel plezier en laat me vooral weten wat je ervan vindt!

Soundcloud link

Spotify link

Share This