Transparante huisstijl elementen

Startup Weekend: Het startup evenement van de wereld

mrt 19, 2018

Startup Weekend is een evenement waar ik ontzettend in geloof en vaak aan mee heb gedaan. Het sluit naadloos aan bij de visie van Skip to Action. Alles kom je hier tegen: ondernemerschap, merkidentiteit en zelfontwikkeling. Precies waar ik het liefst over schrijf. Het is onmogelijk om niks te leren tijdens een Startup weekend!

Startup Weekend

Startup Weekend is een internationaal evenement dat plaatsvindt in 135 landen. Het ultieme doel is om een startup te bouwen binnen 54 uur. Op het moment dat je een eigen Startup Weekend in jouw stad wil hebben, kan je dat aanvragen bij de overkoepelende organisatie.

Begin Startup Weekend Irene van der Maar en Kessia Nanuru overhandigen t-shirts

Het programma

Op vrijdag komt iedereen aan het einde van de dag binnendruppelen en wordt er gezamenlijk gedineerd. Daarna is het tijd om naar het podium te gaan en doet een facilitator de aftrap.Facilitators zijn toffe mensen omdat ze zelf ook vaak mee hebben gedaan en een eigen Startup Weekend hebben georganiseerd. Sommige zijn bij Startup Weekends over de hele wereld geweest. Tijdens de aftrap spreken inspirerende ondernemers de deelnemers altijd nog even toe en is het tijd voor de pitches.

In een pitch kan een deelnemer zijn of haar revolutionaire idee presenteren in 60 seconden. Dan krijgt diegene een groot papier om snel een poster van te maken. Op het moment dat iedereen is geweest krijgen alles deelnemers drie Post-it’s waarmee gestemd kan worden. De posters met de meeste Post-it’s worden eruit gehaald en zij mogen het podium op.

Startup Weekend Leeuwarden deelnemers bekijken de verschillende startup ideeën

Dan is het tijd om groepjes te vormen. Om dit gemakkelijker te maken zijn alle deelnemers in een eigen kleurtje onderverdeeld. Tijdens Startup weekend wordt iedereen verdeeld in drie groepen: designers, creators & business. (Heb je het gevoel dat je niet in een vakje past gewoon business kiezen, iedereen kan een bijdragen leveren tijdens Startup Weekend.)

Op het moment dat de groepen zijn gevormd, gaat iedereen van start!

Op zaterdag is iedereen hard aan het werk om het startup idee tastbaar te maken. Vaak moet er onderzoek gedaan worden, getest en gebouwd worden.

Startup Weekend deelnemers aan hun startup aan het bouwen

Alles goed geregeld

Tijdens het gehele weekend worden de deelnemers volledig verzorgt. Je hoeft niet na te denken over eten want elke dag is er ontbijt, lunch en avondeten. Ook het drinken is inbegrepen. Het is natuurlijk niet de bedoeling om helemaal laveloos te drinken maar de avonden zijn altijd erg gezellig.

Startup Weekend Leeuwarden sponsor Boomsma Gin

Verder om de startup projecten naar een hoger niveau te tillen zijn er ook coaches aanwezig gedurende het weekeind. Zij helpen de deelnemers en hebben ervaring en vakinhoudelijke kennis.

Dat is Startup weekend in het kort. Tijdens het weekeind gebeurt er zoveel. Eigenlijk is het ook de bedoeling dat je de maandag na het weekeind je baan opzegt en aan de slag gaat met jouw nieuwe startup.

Mijn Startup Weekend Ervaring

Zelf ben ik 4 keer deelnemer geweest bij Startup Weekend Groningen en ben sinds de eerste keer hooked. De ervaringen die ik op heb gedaan vind ook zo waardevol dat ik ook altijd mijn uiterste best doe om in Groningen aanwezig te kunnen zijn.

Startup Weekend Groningen music mate groepje

Om wat voorbeelden van projecten te geven waar ik aan heb gewerkt tijdens Startup Weekend, heb ik ze hieronder kort beschreven:

Darety – We hadden een platform gemaakt waarop vrienden samen iemand; een dare kunnen crowdfunden. Maar ook als iemand zijn goede doel wil financieren, is het platform inzetbaar. Voorbeeld: Voor 10.000 euro beklim ik de kilimanjaro; het geld dat overblijft gaat naar een goed doel.

Music Mate – Jouw gepersonaliseerde muziek agenda. Op basis van je Spotify en Soundcloud geschiedenis bied jou Music Mate evenementen in de buurt die bij je voorkeuren aansluiten.

Easy Chef – Persoonlijke hulp bij het boodschappen doen met een chat bot. Easy Chef stelt vragen om jou te helpen om sneller te een passend recept te komen en onthoud welke voorkeuren je hebt ingevoerd.

Look Up – Mensen stimuleren om minder gebruik te maken van hun telefoon doe je natuurlijk met een app. Look up is een applicatie die beloningen aanbiedt na maken mensen langer geen gebruik maken van hun telefoon. Perfect voor een werkgever die zijn medewerkers meer gefocust op het werk wil hebben.

Ik ben heel erg van de planvormen, maar er wordt van alles bedacht: duurzame juwelen, eten. Alles kan, alles mag. Helaas zijn mijn startup projecten niks geworden. Het mooie vind ik de kans dat het een startup kan worden. Er zijn ook een aantal Startups geboren op Startup Weekend die nog steeds bestaan.

Waardevolle inzichten

Wat ik het meest aan Startup Weekend over heb gehouden zijn vriendschappen met leuke mensen en waardevolle lessen op het gebied van ondernemerschap, presenteren, samenwerken, knopen doorhakken, business modellen, netwerken, vormgeven en nog veel meer.

Want ook iets wat ik heel erg waardeer aan Startup Weekend, is de prettige veilige ambiance, gewoon jezelf blijven. Ik weet nog goed dat ik Music Mate moest presenteren en alle tekst was vergeten tijdens de eindpresentatie. Een vreselijke ervaring, maar ik heb er geen seconde last van gehad.

Conclusie

Ik denk dat iedereen zoveel kan leren van het weekend. Het maakt niet uit welk vakgebied je komt het enige wat nodig is een open-mindset. Tijdens het weekend zul je zien hoeveel er mogelijk is in 54 uur!

Groepsfoto Startup Weekend Leeuwarden 2018

Skip to action podcast

Uiteraard gaan we in de podcast dieper in op de materie en is het weer een waardevolle aflevering. Je kan de podcast nu luisteren via 12 kanalen! Hier is het overzicht, veel plezier en laat me vooral weten wat je ervan vindt!

Beluister of deel deze postcast:

Gerelateerde Artikelen

jan 19, 2021
podcast cover: Met Mike <strong>Meijer</strong> in gesprek over Coaching en Mentorschap! Skip met

MikeMeijer

Met Mike Meijer in gesprek over Coaching en Mentorschap!. Wanneer ik over mentoren begin krijg ik vaak deze vraag: ‘Ik zou het fijn vinden een mentor te hebben, maar hoe vind ik die?’ Recentelijk ben ik van business geswitched en heb ik een grote verandering doorgemaakt. Een belangrijke katalysator is Erik Hauser mijn mentor. Drie tips om een mentor te vinden: Spreek met experts, […] Beluister meer vanMet Mike Meijer in gesprek over Coaching en Mentorschap!

jan 10, 2021
podcast cover: Haal het maximale eruit met de <strong>Hell Week</strong> Skip met

HellWeek

Haal het maximale eruit met de Hell Week. Zolang als dat ik met persoonlijk leiderschap bezig ben, is de Hell Week een belangrijke tool die ik gebruik. Het helpt om een week lang de beste versie van mijzelf te zijn en de weken erna bewust te zijn van mijn gewoontes. Inmiddels heb ik mijn vijfde Hell Week volbracht en is het een vast […] Beluister meer vanHaal het maximale eruit met de Hell Week

Chat openen
Mijn naam is Skip van der Lande, coach voor ondernemende young professionals. Als je nog vragen hebt die niet beantwoord zijn door mijn website stuur mij dan een Whatsapp bericht via deze plug-in en ik zal je vragen beantwoorden.

Je kunt natuurlijk ook gewoon verder kijken op de website als je dat lieverd doet.