Transparante huisstijl elementen

Haal het maximale eruit met de Hell Week

jan 10, 2021

Zolang als dat ik met persoonlijk leiderschap bezig ben, is de Hell Week een belangrijke tool die ik gebruik. Het helpt om een week lang de beste versie van mijzelf te zijn en de weken erna bewust te zijn van mijn gewoontes. Inmiddels heb ik mijn vijfde Hell Week volbracht en is het een vast onderdeel van ieder jaar. De afgelopen jaren heeft het mij veel opgeleverd en ik wil deze inzichten graag met je delen.

Twee en een half jaar is mijn zoektocht naar ‘het maximale eruit halen’ begonnen. Hier kan je het artikel terug lezen. Mijn vertrekpunt was de vraag “Wat betekent dat eigenlijk ‘het maximale eruit halen?’”

Tijdens mijn zoektocht kwam ik al snel bij de ‘Hell Week’ terecht. De methode van een mental coach uit Noorwegen, Erik Bertrand Larssen. Hij is een ex-paratrooper en richt zich tegenwoordig op het coachen van ‘gewone’ mensen.

In het leger moeten mariniers ook een Hell Week volbrengen. Het is de laatste en bovendien zwaarste beproeving die zij moeten doorstaan voordat zij zichzelf marinier mogen noemen.

Erik heeft van deze extreme Hell Week een variant gecreëerd die geschikt is voor normale mensen. Het is dan ook de bedoeling dat je deze week volbrengt in een gewone werkweek. 

Tijdens deze zeven dagen ben je de beste versie van jezelf. Met een bijzondere set van regels ga je de strijd aan. Zo heeft elke dag van de week een eigen thema. Iets wat ik over de jaren geleerd heb, is dat het belangrijk is dat je met vooraf opgestelde regels aan de slag gaat. 

Je kan deze formule ook zien bij het leger. Een soldaat moet zijn orders uitvoeren. De generaal bepaalt de strategie. Dit is belangrijk, want hierdoor krijgt de soldaat een heldere focus en weet hij of zij wat er van hem of haar verwacht wordt. 

Een belangrijk onderdeel van de Hell Week is ‘weerstand’. Weerstand is wat je elke dag van de week gaat ervaren. Op het moment dat je hier een uitdaging van kan maken gaat dat je veel opleveren. Je kan dan met trots terugkijken op een situatie en dat helpt je bij het ontwikkelen van een positief karakter. 

De Hell Week is een perfecte uitdaging om uit je comfortzone te stappen. Je verbreekt je slechte gewoontes en leeft mega bewust de beste versie van jezelf.  

Eerst zal ik de 7 regels uitleggen die gelden tijdens de gehele Hell Week. Daarna de verschillende thema’s.

Regel 1: Early to bed

Je staat elke dag om 5:00 uur op en gaat om 22:00 uur naar bed. Een pittige regel, zeker toen ik nog snoozede. Toch heb je effectief nog steeds zeven uren slaap. Daarnaast val je meteen in slaap wanneer je weer naar bed gaat. Er zit een groot voordeel aan vroeg opstaan. De rest van de wereld slaapt nog! Je kan ongestoord te werk gaan, geen appjes, belletjes of mailtjes. Dat maakt je erg productief. Op dit moment ben ik dit artikel aan het typen om 6:15 uur ;).

Regel 2: Look your absolute best at all times

Je ziet er altijd tip top verzorgd uit. Dat betekent; nette, gestreken kleding, nagels geknipt en verzorgd. Hiermee laat je aan de buitenwereld zien dat je serieus bent. Het zal je verbazen wat voor positieve reacties je krijgt. Verder werkt het ook ontzettend goed voor je eigen mindset. Je voelt je zelfverzekerd. Dress to impress!

Uur hardlopen door Leeuwarden tijdens Hell Week

Regel 3: Exercise to the extreme

Elke dag minstens een uur sporten waarvan twee dagen tot het naadje. Dit zorgt ervoor dat je zowel fysiek als mentaal sterk bent en klaar bent voor iedere uitdaging. De eerste keer had ik dit zwaar overschat. Toen ging ik meteen een uur hardlopen. Met de hele week heftige spierpijn als gevolg. Het klinkt misschien als vals spelen, maar je kan ook een yoga lesje volgen. Dat is ook sporten en in mijn ervaring rust je daar goed van uit. Zeker als je de les afsluit met een lekkere sauna sessie!

Regel 4: Stick to a Healthy diet

Alleen maar gezonde voeding en vaste eetmomenten. Hier heb ik in het dagelijks leven best moeite mee, maar tijdens de Hell Week heb ik geleerd dat je dit gewoon moet plannen. Als je aan het begin van de week de verschillende maaltijden uitwerkt moet je het alleen nog maken. Wat me wel al meerdere keren is overkomen, is dat ik een chocolaatje bij de koffie krijg en die per ongeluk opeet. Zonder dat je het door hebt heb je dan toch ‘gezondigd’…

Regel 5: Take charge of your digital life

Geen digitale diensten consumeren. Geen social media en ook geen televisie, Netflix of doelloos YouTube of TikTok filmpjes kijken. Persoonlijk ben hier altijd bewust mee bezig. Tijdens kantooruren zit ik al veel achter een beeldscherm en ik heb dan ook bewust geen televisie of andere streamingdienst. Als ik al iets kijk, dan kijk ik met mijn vriendin mee. Het enige dat wel toegestaan wordt, is social media gebruiken voor werk. De uitdaging is om niet door te klikken.

Regel 6: Get Hyperfocus

Op het moment dat je met een taak bezig bent ga je ook alleen daar mee aan de gang. Zelf werk ik met prioriteiten op mijn to-do lijst en een agenda die heilig is. Door bewuste focusblokken in de dag in te bouwen verhoog je de kans op slagen. Dit is een krachtige gewoonte en zou eigenlijk standaard moeten zijn. Helaas weten we allemaal hoe het er in de praktijk uitziet.

Regel 7: Step up your game

De hele Hell Week ga je all out! Tijdens de hele week zit je met de Hell Week in je hoofd, dus ga je er maximaal voor. Je merkt ook echt dat je veel tijd hebt op een dag en kan veel werk verzetten. Dit werkt voor mij erg motiverend om uit te proberen tot hoever ik kan gaan. Als er een ding is dat zeker is van al mijn Hell Weken, is dat ik telkens weer bergen werk verzet.

Dat zijn de regels.

Naast dat je deze regels ten alle tijden moet naleven, hebben de verschillende dagen in de week ook nog eens eigen thema’s. Hierdoor krijgt de week structuur en sluiten de dagen op elkaar aan.

Maandag: Habits

Op zoek gaan naar je goede en slechte gewoontes. Misschien wel het meest waardevolle thema. Hierdoor ben je de hele week bewust van de dingen die je doet. Allereerst noteer je alle gewoonten die je hebt en ga je analyseren welke goed zijn en welke je beter kan veranderen. Procesdoelen (dagelijks gedrag) werken beter dan doelen. Welk dagelijks gedrag gaat er voor zorgen dat je uiteindelijk je doel behaalt? Is je doel 10 kilometer kunnen hardlopen? Dan is je procesdoel elke dag een blokje om voor het avondeten.

Dinsdag: Mood and Focus

Je gaat jezelf analyseren en op onderzoek uit op welke momenten je het best werkt. Daarnaast kijk je ook ook hoe je jezelf oplaadt. Dit heeft mij interessante inzichten opgeleverd. Zo heb ik ontdekt dat ik het gefocust ben in een drukke koffietent met mijn AirPods Pro op noice canceling. Een focus hack die ik hierdoor geleerd heb, is dat ik ze ook op kantoor in kan doen met een restaurant geluid op de achtergrond.

Woensdag: Time management

In de aanloop naar de Hell Week plan je elke dag van de week. Wat ga je wanneer doen en hoe laat? Dit lijkt overdreven, maar is van belang voor het volbrengen van de week. Je moet het dan alleen nog maar uitvoeren. 

Het thema van de woensdag is plannen. Dat betekent een dag, week, maand en zelfs een jaarplanning maken. Super overzichtelijk. De Hell Weken zijn voor mij vaste momenten op mijn agenda om mijn progressie in kaart te brengen.

Donderdag: The comfort zone

Deze uitdaging maakt de Hell Week echt een hell. Vanuit het boek krijg je de opdracht om een hele nacht door te halen en te werken aan een project. Alleen de eerste Hell Week heb ik dit gedaan. In totaal ben je 41 uur wakker. Ik heb dit als heftig ervaren. De vrijdag en zaterdag kon ik me moeilijk concentreren en ik heb dit dan ook achterwege gelaten in de andere Hell weken die ik heb gedaan.

Vrijdag: Rest and Restitution

Na een stevige nacht doorwerken staat de vrijdag in het teken van rusten. Ook zonder doorhalen voel je nu de effecten van de week. De kunst is nu om niet in een slachtofferrol te kruipen. Je hebt er namelijk zelf voor gekozen om dit te doen. Met behulp van meditatie kan je wat extra rust pakken. Wel moet ik hier een kanttekening bij maken, op het moment dat je hier nog geen ervaring mee hebt is de kans namelijk groot dat je in slaap valt.

Zaterdag: Inner Dialogue

Wat zegt het stemmetje in je hoofd? Gedurende de week kan ik je verzekeren dat het stemmetje je voor gek verklaard. Het is aan jou om hier wel of niet naar te luisteren. De eerste hell week begreep ik dit thema niet helemaal. Ik heb gemerkt dat wanneer het lastig wordt je juist dan extra veel wilskracht nodig hebt om optimistisch te blijven en door te zetten.

Zondag: Reflection

De laatste dag van de Hell Week staat in het teken van zelfreflectie en alles in perspectief zetten. Een belangrijk onderdeel. Je kan het zien als het loon van de week. Nu kan je echt leren en onderzoeken welke inzichten je mee wilt nemen naar je normale leven. Daarnaast mag je nu ook je succes vieren. Je hebt een mooie prestatie neergezet waar je trots op kan zijn!

Al met al een mega matige week, maar je overleeft het wel. Je zult ook niet meteen in een burn-out terecht komen. Verder merk je ook dat je veel meer aankan dan je denkt. In het boek haalt Erik een verhaal aan dat plaatsvond op de eerste dag dat hij bij het leger zat. 

De generaal tekent een lijn op het bord die illustreert hoeveel je aankan.

1 tot en met 10 schaal die zelfbeeld illustreert

De Hell Week is voor mij een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden. Het maakt me bewust en is een perfecte kickstart van het nieuwe jaar. Naast de winter versie ben ik sinds afgelopen zomer ook van start gegaan in de zomer. De zomermaand is aanzienlijk makkelijker door het lekkere weer en het feit dat het langer licht is.

Aankomende 28 juni 2021 is het weer tijd en kan jij ook meedoen. Stuur me even een mailtje en dan zet ik je op de lijst. Ik zorg voor opdrachten die je vooraf kan doen ter voorbereiding van de Hell Week. Hoe tof kan het zijn als we met een groep zijn? 

In totaal heb ik nu vijf Hell weken gehad. Ik merk dat ik steeds ergens anders de focus op leg en de Hell Week steeds meer afstem op mijn eigen behoeftes. De eerste keer lag mijn focus op het zo goed mogelijk opvolgen van de instructies van het boek. Nu ben ik veel meer gefocust op dat het me ook écht op iets overlevert. 

Zo wil ik bijvoorbeeld met kou aan de slag. Het leek me een goed idee om elke dag buiten te gaan zwemmen. Dat is overigens erg intens in januari kan ik je vertellen. Hierdoor valt de gewoonte van een koude douche in de ochtend dan wel weer mee. 

Onderdelen die ik niets vind toevoegen verwijder ik ook. De donderdagavond doorhalen bijvoorbeeld. Hierdoor verlies ik zoveel productiviteit op vrijdag en zaterdag dat ik dat maar één keer heb gedaan. Toch zou ik het je wel aanraden om het een keer te proberen. Hoe zwaar het ook is, je komt er wel doorheen. 

Het is een mooie uitdaging die zeker de moeite waard is om te proberen. Ik denk dat het heel goed werkt om jezelf weer op scherp te zetten. Verder vraagt het veel van je doorzettingsvermogen. Ik denk dat het gezonde stress op je lichaam is en het laat zien dat je tot veel meer in staat bent dan je denkt, zodat je leert wat het maximale eruit halen betekent voor jou!

Dus je hoeft nog maar een ding te doen en dat is mij een mailtje sturen en je aan te melden voor 28 juni 2021!

Skip to action podcast

Uiteraard gaan we in de podcast dieper in op de materie en is het weer een waardevolle aflevering. Je kan de podcast nu luisteren via 12 kanalen! Hier is het overzicht, veel plezier en laat me vooral weten wat je ervan vindt!

Gerelateerde Artikelen

mrt 28, 2024
podcast cover: Lonneke <strong>Eedens</strong> van <strong>PT in de Loods</strong> over HYROX, TRAINEN en UITDAGINGEN Skip met

LonnekeEedens

Lonneke Eedens van PT in de Loods over HYROX, TRAINEN en UITDAGINGEN. 6 april is het zover, Hyrox in de Ahoy Rotterdam. Dit doel is tegen mijnzelf. De training hier naartoe heb ik zelfstandig gedaan. Extra uitdaging want ik ben gewend om samen te trainen. Nu moet alle motivatie uit mijzelf komen. Om je mee te nemen in Hyrox heb ik met Lonneke een podcast opgenomen. Ze […] Beluister meer vanLonneke Eedens van PT in de Loods over HYROX, TRAINEN en UITDAGINGEN

feb 04, 2024
podcast cover: Bregje <strong>Bullen</strong> van <strong>ZoetZuur Kumpany</strong> over LEF, PROVOCALIEF en COACHEN Skip met

BregjeBullens

Bregje Bullen van ZoetZuur Kumpany over LEF, PROVOCALIEF en COACHEN. Terminale serieusheid, een serieus probleem! Denk hier eens goed over na. Wat vind ik leuk, grappig en bijzonder aan mezelf? Afgelopen jaar heb ik samen met Bregje deze podcast gemaakt. Omdat ik op dat moment niet bezig was met podcasten, bleef deze liggen. Toch vind ik de boodschap te waardevol om te laten liggen. We […] Beluister meer vanBregje Bullen van ZoetZuur Kumpany over LEF, PROVOCALIEF en COACHEN

Afbeelding cover E-book

Ja, ik wil het E-book ontvangen!

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS het ebook 'Voedingsplan voor Resultaten in de Gym' direct in je inbox!

Bedankt! Check je inbox voor het ebook

Chat openen
Als je nog vragen hebt die niet beantwoord zijn door de website stuur mij dan een Whatsapp bericht via deze plug-in en ik zal je vragen beantwoorden. 😁✌